Montfort: 0475-201014 | Melick: 0475-201035 info@maisonmolenbeecke.nl

De persoonlijke en intensieve zorg die Maison Molenbeecke sinds anderhalf jaar biedt aan mensen die lijden aan dementie, werpt zijn vruchten af. Bewoners voelen zich thuis in het woonzorgcomplex in hartje Montfort. De persoonlijke aandacht en liefdevolle zorg, zorgt voor rust en vertrouwen.

Droom

Met de opening van Maison Molenbeecke in de zomer van 2019 kwam voor Jo en Netta Paulis een droom uit. Inmiddels kijkt het echtpaar trots terug op de voorbije anderhalf jaar en de wijze van verzorging die ze de bewoners aanbieden. “Het idee voor dit woonzorgcentrum ontstond nadat we persoonlijk meemaakten dat het in de zorg veelal ontbeerde aan persoonlijke aandacht. Dat moest naar onze mening toch anders kunnen. We spraken tientallen professionals en bezochten door het land kleinschalige woonzorgvoorzieningen. Die talrijke gesprekken en ervaringen resulteerden uiteindelijk in een zorgvoorziening die wij voor ogen hadden. Intensieve, persoonlijke en toegankelijke zorg voor een betaalbare prijs.”

Prikkels en betrokkenheid

Sandra Kies, al ruim 17 jaar werkzaam in de dementiezorg, zorgmanager en Nicole Bremmers, zorgcoördinator hebben de leiding binnen Maison Molenbeecke. “Iedere bewoner wordt gedurende de dag actief betrokken bij allerlei activiteiten of bezigheden. Naarmate dementie bij mensen toeneemt, worden hen veel dagelijkse klusjes zoals strijken of de was opvouwen uit handen genomen, waardoor ze het vergeten. Hier pakken we dat soort activiteiten actief op en na verloop van tijd zien we dat de bewoners het weer zelf kunnen. Door dit te herhalen en te stimuleren, halen we de kennis weer naar boven. Dagelijkse beweging vinden we ook uitermate belangrijk. Bewoners kunnen zich gemakkelijk binnen, maar ook buiten in de beleeftuin, (onder begeleiding) voortbewegen of een wandeling maken. Door actief in beweging te blijven houden de bewoners hun spieren soepel en voelen ze zich goed. De persoonlijke zorg en aandacht die we aanbieden, de hoeveelheid daglicht, de bewegingsruimte en hoeveelheid zorgprofessionals op de werkvloer hebben als resultaat dat we weinig tot geen onrustmedicatie hoeven toe te dienen bij bewoners.”

Behoeften vervullen

Maison Molenbeecke biedt plek aan twintig bewoners die een vorm van dementie hebben. De bewoners
wonen in een prachtig, ruim woonzorgcentrum dat is omgeven met het groen van de beweeg- en beleeftuin. Iedere bewoner beschikt over een eigen woon- en slaapkamer met badkamer. Daarnaast is er een sfeervolle gemeenschappelijke ruime woonkamer met gezellige zitjes en een zorg café, waar bewoners gezamenlijk een hapje kunnen eten en deelnemen aan activiteiten. De zorgmedewerkers bieden een zinvolle dagbesteding en individuele aandacht. De zorgmedewerkers bieden geborgenheid en vertrouwen aan de bewoners. Uiteraard beschikt het team over voldoende kennis van de wereld die dementie heet. “Onze kracht is dat we de mens achter de dementie blijven zien”, lichten Sandra en Nicole toe. Ook al weten we dat een bewoner dagelijks suiker en melk in de koffie drinkt, we blijven steevast vragen wat men in de koffie wil. Anders wordt het een routine en wij willen voorkomen dat de bewoner het gevoel krijgt om de eigen regie te verliezen, de bewoner kan in zijn eigen kracht blijven staan. Dit varieert van dagelijks een borreltje drinken of samen een spelletje spelen. Bij  Maison Molenbeecke voelt het zoals BIE ÓS THOES!

“Onze kracht is dat we de mens achter de dementie blijven zien”

Rust en vertrouwen

Vanzelfsprekend zijn familieleden van harte welkom om hun vader, moeder, opa of oma te bezoeken. Behalve in de ochtenduren, want dan staat het dagelijkse beweegmoment op het programma. De liefdevolle, persoonlijke zorg en aandacht werpt zijn vruchten af. “We zien dat bewoners na hun intrek in Maison Molenbeecke naar verloop van tijd opbloeien”, aldus Jo Paulis. Waar op tal van zorglocaties bewoners die lijden aan dementie dagelijks medicatie krijgen tegen onrust, zien we juist door onze betrokkenheid en werkwijze rust bij onze bewoners. We hoeven de bewoners geen rustgevende medicatie te geven en dat is uniek.”

“We realiseren ons heel goed dat iedere bewoner die zijn/haar intrek neemt in Maison Molenbeecke een persoonlijk levensboek meeneemt”, vertelt Sandra. “Bij ons beleven ze het laatste hoofdstuk. En vooral dat laatste hoofdstuk en nawoord, moet goed zijn. Wij zorgen dat onze bewoners de liefdevolle verzorging krijgen die ze verdienen.”  

Bron: Navenant APRIL 2021 / 18e JAARGANG NUMMER 1
TEKST: FRANS VAN TUEL / FOTO’S: RAOUL LIMPENS