Montfort: 0475-201014 | Melick: 0475-201035 info@maisonmolenbeecke.nl

Bewegingsgerichte zorg

Bewegingsgericht

Bij Maison Molenbeecke zijn wij naast belevingsgericht, ook bewegingsgericht. Dat beweging goed is voor de mens, ongeacht de leeftijd, is alom bekend en een bewezen feit. Dat beweging niet altijd goed is bij sommige ziektebeelden, is uiteraard ook een feit en daar houden wij binnen Maison Molenbeecke ook rekening mee.  Bij ouderen die lijden aan dementie nam men vroeger nog wel eens aan dat je deze mensen vooral fysiek met rust moest laten. De bewegingsdrang van iemand was dan verre van welkom, want stel dat de bewoner valt! Of anders, fysiek te moe wordt! Deze “geraniumcultuur” is gelukkig verleden tijd, althans , voornamelijk bij de kleinschalige woonvormen waaronder Maison Molenbeecke behoort. In de grotere verpleeghuizen is de bewegingsgerichtheid landelijk meer benedenmaats dan in de kleinschalige woonvormen. Kennisinstituut TNO heeft dit vaker onderzocht, met als uitkomst dat het echt beter kan en moet.

Bewegen = leven

Van de ongeveer 180.000 65-plussers die gebruik maken van de Wet op Langdurige Zorg (Wlz) , verblijft ongeveer de helft in een zorginstelling. Van de 75-plussers die niet meer zelfstandig kunnen wonen, beweegt (volgens onderzoek) 85 % onvoldoende. Zo snel een ouder iemand inactiever wordt, is het juist erg belangrijk om hem of haar bij de bezigheden in en rondom de zorginstelling te betrekken. Zo wordt er bij Maison Molenbeecke, door bewoners die het leuk vinden getuinierd, aardappelen geschild, groente gewassen en gesneden, in de moestuin gewerkt, de dieren verzorgd of bijvoorbeeld meegeholpen met de was, het schoonmaken of dekken en afruimen van tafels. Uiteraard allemaal vrijwillig, er bestaat natuurlijk geen dwang hierin. Het wordt alleen gemotiveerd. Voor de mensen die lijden aan dementie zou in ieder geval elke dag de gelegenheid moeten bestaan om een half uur matig intensief te bewegen. Het gaat niet alléén maar om de wandelingen of deelname aan het beweeguurtje. De dagelijkse handelingen zijn erg belangrijk om te behouden. Met de zorg willen wij zo volledig mogelijk zijn, maar er is ook een grens, waarbij je door te veel hulp, de bewoners de mogelijkheden tot  dagelijkse handelingen ontneemt. De bewoners gaan dan minder bewegen dan dat zij zouden kunnen, terwijl men wel wil dat de bewoners  zich nuttig en behaaglijk voelen, met een zo lang mogelijk durende zelfredzaamheid.

Voordelen

Het voordeel van bewegen is vooral voor ouderen opvallend goed, omdat het de weerstand , menswaardigheid en de zelfredzaamheid verbeterd. Met als gevolg ook een verbeterd gevoel van welbehagen en nuttigheid.

Enkele voordelen:

 • Een betere conditie
 • Minder valgevaar
 • Meer spierkracht
 • Betere coördinatie
 • Meer zuurstof
 • Betere nachtrust
 • Cognitieve verbetering
 • Betere zelfredzaamheid
 • Vertraging dementie
 • Vertraagd het verouderingsproces
 • Vermindering medicatie
 • Sociale betrokkenheid
 • Vertraagd het proces van osteoporose
 • Verkleint risico op diabetes en verlaagd de bloeddruk
 • Soepelere gewrichten
 • Betere spijsvertering en voorkomt obstipatie

Bewegingsactiviteiten

Binnen Maison Molenbeecke zijn 4 activiteitenbegeleidsters en een beweegcoach in dienst. Dit hele team verzorgt de beweging en cognitieve activiteiten binnen de woon-zorgvoorziening. Wij verzorgen 6 dagen per week een groot aanbod aan beweging en welzijn activiteiten. Meer hierover kunt u lezen in het menu onder de knop welzijn.

Hulpstukken

Gerelateerd aan een goede beweging, zijn de hulpstukken, die goed in orde dienen te zijn. Het is zaak om te blijven observeren  of een rollator nog goed is afgestemd, lopen de wielen niet te stroef, wijken zij niet teveel af, is de hoogte nog correct, werken de remmen nog voldoende etc. Een kruk en wandelstok dienen ook goed in orde te zijn. Dit geld zeker ook voor braces, ortheses en protheses. Denk ook aan voet corrigerende hulpmiddelen, zoals een hakje in de schoen. Schoenen zijn vanzelfsprekend passend, zonder te knellen. De grootste vijand van beweging is immers pijn en disbalans. Verder is het zaak dat de beweegomgeving veilig is, zonder obstakels, een schone vloer die niet te glad is en er geen belemmeringen zijn waarover men kan vallen. Er dient ruim voldoende bewegingsvrijheid te zijn, waardoor er goed en veilig gelopen kan worden zonder teveel obstakels.